Titel: Tomten

Meddelare: Hustru Anna Karolina Jonsson  År: 1917

Det var i en gård de hade tomten. Varje kväll satte de ett grötfat på logen åt honom. Så var det ett par pojkskälmar, som en kväll tog och sket i grötfatet och så lade de sig på lur för att höra, huru tomten betedde sig, då han skulle till att äta. Om en stund kom han in på logen och han pustade och stånkade och släppte ned en tung börda på golvet. Då han så skulle till att äta sa han: "Sju skylar och sju miler och så bara skit till gröt!" Han drog inte mera åt dem i den gården. Tomten lär ha bara ett öga. Det sitter mitt i pannan och är så stort som en tenntallrik.